Sağlıklı yaşamın en önemli unsurlarından biri düzenli ve dengeli beslenmektir. Doğru beslenmek pek çok hastalığın önüne geçebilen ya da hastalığın tedavisine yardımcı bir etmen olarak değerlendirilmektedir. Beslenme ve diyet birimimizde kişilerin yaşam kalitesini arttırmak, sağlıklı beslenme bilinci oluşturmak, hastalıklara özgü beslenme tedavisiyle iyileşme sürecine destek olmak amacıyla hizmet verilmektedir. Birimimiz, sağlıklı kilo verme-alma, insülin direnci ve diyabete özgü beslenme, hamilelik döneminde doğru beslenme, obezitenin tanı ve beslenme tedavisi gibi pek çok alanda danışanlarına yardımcı olmaktadır.
• Beslenme ve diyetetiğin ilgi alanı oldukça geniştir. Çocukluk çağından yetişkinliğe, hamileliğe kadar birçok hastalık ve durumda kişiye özel beslenme uygulamaları ile geniş çapta hizmet verilmektedir. Kanser, Hipertansiyon, Diyabet, Kalp-damar hastalıkları, Kemik ve eklem hastalıkları, Sindirim sistemi hastalıkları, Tiroit, Böbrek hastalıkları, Obezite, Kadın hastalıkları-Polikistik over sendromu (PCOS) gibi yaygın görülen hastalıkların tedavi edilmesinde tıbbi beslenme tedavisi çok önemlidir.
• Sağlıklı Kilo Verme ve Obezite Vücutta aşırı miktarda yağ birikmesi olarak tanımlanan obezite birçok kronik hastalığı da tetikleyen tedavi edilebilir bir durumdur. Her yaşta gözlenebilen kilo problemi bir diyetisyen eşliğinde uygulanacak olan diyet programıyla çözülebilmekte ve yaşam kalitesi yükseltilebilmektedir.
• İnsülin Direnci ve Diyabet Beslenmesi Diyabet ya da yaygın bilinen adıyla şeker hastalığı yanlış beslenmeden kaynaklı meydana gelen hastalıklar arasında yer almaktadır. Tedavisinin temelini sağlıklı ve dengeli beslenme oluşturur. Diyabet hastalığının oluşmasını ve ilerlemesini engellemek, diyabette beslenme eğitimi ve takibi beslenme ve diyet uzmanı tarafından oluşturulur.
• Gebe ve Emzikli Beslenmesi Gebe ve emziklilik döneminde annelerin sağlıklı beslenmesi, bebeklerin sağlığı açısından oldukça önemlidir. Hamile kişinin hamilelik sürecinde fazla kilo almaması, anne ve bebeğin gerekli besin ihtiyaçlarını karşılaması birçok riskin önüne geçmektedir. Aynı durum emzirme dönemi için de geçerlidir. Anne sütünün yeterli miktarda ve kaliteli içeriğe sahip olması için annenin bu dönemde beslenmesine dikkat etmesi gerekmektedir.
• Çocukluk Dönemi Beslenme Sorunları Dengesiz beslenme, yemek seçme ve zararlı gıdaları fazla tüketme kaynaklı çocukluk çağında tip 2 diyabet, insülin direnci, obezite, hiperkolesterolemi gibi sağlık sorunları yaşanabilmektedir. Bu hastalıkların tedavi sürecinde beslenme ve diyet birimi görev almaktadır. Ayrıca yaşa göre büyüme ve gelişmenin sağlaması açısından da kontrollü beslenme programlarının uygulanması önemlidir.
• Yatan Hastaların Beslenme Problemleri Kurumumuzda çeşitli sağlık sorunları nedeniyle yatarak tedavi gören hastalarda gerekli görüldüğü takdirde tedaviye güç kazandırmak için hekim-diyetisyen iş birliği içerisinde çalışmaktadır. Hekimlerin uygun gördüğü durumlarda diyetisyenlerimiz tarafından hastanın genel sağlık durumuna uygun beslenme programı hazırlanmakta ve düzenli olarak takip edilmektedir.
• Sağlıklı Kilo Alma Fazla kilolu olmak gibi aşırı zayıf olmak da bir sağlık sorunudur ve kasların zayıflamasına, kemiklerin güçsüzleşmesine, organlarda hasar oluşmasına sebep olabilmektedir. Kilo almak için sadece yüksek kalorili beslenmek yetmez. Aynı zamanda besin değeri yüksek yeterli ve dengeli bir beslenme tedavisi uygulanması gerekir. Kilo alamayan kişilerde kişinin sağlık durumuna, vücut kompozisyonuna, kişisel ve fiziksel özelliklerine uygun beslenme programı uygulamak önemlidir. • Alerji ve Besin İntoleransı Besin alerjileri bebeklik döneminden itibaren insan hayatını etkilemektedir. Diyetisyenler, kişilerin alerji ya da intolerans kaynaklı diyetlerinden çıkarmaları gereken besinlerin, yetersiz ve dengesiz beslenmeye yol açmaması için bireylerin beslenme planlamasını yapmaktadır.
• Yeterli, Dengeli ve Sağlıklı Beslenme Her bireyin beslenme düzeni kendine özgüdür. Günlük enerji ihtiyacı, besin öğesi ihtiyacı, öğün düzeni kişiden kişiye değişiklik gösterir. Bu amaçla, dengeli ve sağlıklı beslenmek, rutin kontrollerini yaptırmak, kilosunu kontrol altında tutmak isteyen danışanlar da beslenme ve diyet birimine başvurmaktadır. Diyetisyenler, yaş, cinsiyet, vücut ağırlığı, hastalık durumu, kan parametreleri ve beslenme alışkanlıklarını göz önünde bulundurarak beslenme programı oluşturmaktadır.
• Yeme Davranış Bozuklularında Beslenme Yeme bozukluğu (anoreksiya, bulumia vb.) multidisipliner bir ekip içerisinde çalışma gerektiren bir durumdur. Tedavide amaç, bozulmuş yeme davranışlarını değiştirerek yeni bir yeme düzeni kurmaktır.
Web sitemizde kullanıcı deneyimini geliştirmek için, çerezler kullanılmaktadır. Detaylı bilgi için Çerez Politikamızı inceleyebilirsiniz.