Bypass Ameliyatı Nedir?
Bypass ameliyatı, koroner arterlerin zaman içerisinde çeşitli faktörler nedeniyle daralması veya tıkanması durumunda uygulanan bir cerrahi müdahaledir. Uygulama esnasında operasyonun gerçekleştirildiği bölgeye yeni bir damar ilave edilir. Bu sayede kalp, koroner arterler aracılığıyla ihtiyaç duyduğu kana ulaşarak beslenmeyi sürdürebilir. Ameliyatın gerçekleştirilmesi içinse vücudun uygun bir bölgesinden alınan damarlarla köprüleme yapılır.
Bypass Nedir?
“Bypass ameliyatı nedir?” sorusuna; literatürde köprüleme işlemi olarak nitelendirilen bir cerrahi müdahaledir, şeklinde yanıt verilebilir. Vücudun farklı bölgesinden alınan damarlarla koroner arterlere ekleme yapılması sayesinde kalp, düzgün bir şekilde beslenmeyi sürdürebilir.
Bypass ameliyati, tıkanan ya da daralan damarların yeniden düzgün bir şekilde çalışır hale getirilmesi amacıyla uygulanan cerrahi müdahaleler arasındadır. Operasyonun tamamlanması için göğüs ya da bacak bölgesinden besleyici sıvıların dolaştığı kanallar alınır. Ardından kalbe kanı taşıyan ve tıkalı durumda olan koroner arterlere yeni bir damar eklenir.
Bypass Ameliyatı Nasıl ve Ne Zaman Yapılır?
“Bypass ameliyatı nasıl yapılır?” sorusuna; koroner arterlere bacak veya göğüs bölgesinden alınan damarların eklenmesiyle gerçekleştirilir, şeklinde yanıt verilebilir. Cerrahi müdahalenin tamamlanması içinse birden fazla yöntem tercih edilebilir. Bununla birlikte operasyonun çalışır veya durmuş durumdaki kalbe uygulanması da mümkündür.
Geleneksel bypass ameliyatına göğüs kafesinin ön kısımdan boyna doğru açılmasıyla başlanır. Buna ek olarak günümüzde operasyonun minimal invaziv tekniğiyle tamamlanmasını sağlayan yöntemler de vardır. Bu kapsamda ameliyatın küçük kesilerle ve robot kullanımıyla ilerletilmesi söz konusu olur. Operasyonun hangi yöntemle yapılacağının belirlenmesinde ise hastanın kalp rahatsızlığın derecesi dikkate alınır.
Bypass ameliyatının uygulanmasını gerekli kılan temel durum, koroner arterlerde daralma veya tıkanıklık oluşmasıdır. Bununla birlikte ilgili operasyonun ne zaman yapılacağını belirleyen tıbbi problemler aşağıdaki gibidir:
- Kişinin birden fazla ana damarında darlık veya tıkanıklık oluşması
- Koroner arterlerin balon ya da stentle açılmasının mümkün olmaması
- Hastanın LMCA olarak kısaltılan sol ana damarında daralma veya tıkanıklık gelişmesi
- Koroner arterlere önceden takılan stentlerin içinde yeniden darlık oluşması
- Kalp krizi gibi durumlar ortaya çıktığında acil müdahalelerle damarın açılmasının mümkün olmaması
Yukarıda sıralanan durumlarda uygulanan Bursa Çekirge bypass ameliyatı, kapakçık rahatsızlıklarının tedavi edilmesinde de gerekli görülebilir. Buna ek olarak koroner arterlerde ciddi deformasyonların oluşmasının önlenmesi amacıyla da ilgili operasyonun gerçekleştirilmesi mümkündür.
“Bypass ameliyatı kaç saat sürer?” sorusu ise cerrahi müdahalenin ne zaman tamamlandığı kullanılan tekniğe göre değişkenlik gösterir, şeklinde yanıtlanabilir. Bunun yanı sıra operasyon kapsamında farklı bir tedavinin de uygulanması planlandığında daha fazla vakte ihtiyaç duyulabilir. Ayrıca cerrahi müdahalenin süresini belirleyen faktörler arasında hastanın kalp ameliyatı geçmişi de yer alır.
Birden fazla damara uygulanan bypass operasyonu normal şartlarda 2-3 saatte tamamlanır. Cerrahi müdahale kapsamında kalp kapakçığının değiştirilmesi gibi durumlar söz konusu olduğunda ise sürenin uzaması mümkündür. Buna bağlı olarak operasyonun gerçekleştirilmesi için 4-5 saate ihtiyaç duyulabilir.
Bypass Ameliyatı Öncesi
Damar tıkanıklarının yol açtığı sorunların tedavi edilmesini sağlayan bypass ameliyatından önce risklerin minimuma indirilmesi için dikkat edilmesi gereken hususlar vardır. Bunlar arasında kişilerin rutin kontrollerini düzenli olarak yaptırmaları başta gelir. Böylece kalp sağlığının korunması için gerekli olan müdahalelerin planlanması mümkün olur. Aynı zamanda kontrollerin aksatılmaması sayesinde aniden ortaya çıkabilecek krizlerin önlenmesi kolaylaşır.
Ameliyat sürecinden önce alanında uzman olan bir doktora başvurularak gerekli tetkiklerin tamamlanması sağlanmalıdır. Bu bağlamda kullanılan ilaçlar, daha önce geçirilen operasyonlar ve mevcut rahatsızlıklar hakkında net bilgi sunulması da önem arz eder. Böylece cerrahi müdahale esnasında enfeksiyon riskinin azaltılması ve diğer komplikasyonların ortaya çıkma ihtimalinin minimuma indirilmesi mümkündür.
Operasyondan önce uzman doktorlar tarafından belirtilen tavsiyelere uyulması da ameliyatın başarı oranını destekleyen unsurlardandır. Bu çerçevede cerrahi müdahalenin uygulanacağı kişilerin dikkate almaları gereken hususlar aşağıdaki gibidir:
- Ameliyat öncesinde uzmanların hazırladığı beslenme programlarına uyulmalıdır. Bu kapsamda aşırı tuzlu, yağlı ve baharatlı gıdaların tüketilmemesinde fayda vardır.
- Operasyondan önce kalp sağlığını olumsuz yönde etkileyen alışkanlıkların bırakılması tavsiye edilir. Örneğin; sigara ve diğer tütün ürünleriyle birlikte alkol tüketimine son verilmesi önerilir.
- Ameliyat öncesinde rutin alışkanlıkların düzenlenmesi amacıyla uzmanlara spor yapılıp yapılmadığı hakkında bilgi verilmesi gerekir. Bu sayede kişinin egzersiz planının sürece uygun olarak şekillendirilmesi mümkün hale gelir.
- Operasyondan önce ağrı kesici ve kan sulandırıcı gibi ilaçların bilinçsiz bir şekilde alınmaması mühimdir. Bu konuda uzmanlara danışılarak ameliyat sırasında yüksek oranda kanama oluşması gibi komplikasyonlar önlenebilir.
- Kronik rahatsızlıkları olan bireyler operasyonu gerçekleştirecek olan doktora bilgi vererek düzenli ilaçların kullanımı hakkında onay almalıdır. Bu sayede ameliyat için risk teşkil etmeyen tedavilerin sürdürülmesi ve cerrahi müdahalede beklenmedik sonuçların ortaya çıkmasının önlenmesi mümkün hale gelir.
- Operasyondan önce uzmanlarla kan bağışı konusunda görüşülebilir. Böylece ameliyat sırasında oluşan acil gereksinimlerde hasta yakınlarına başvurulması kolaylaşır.
Yukarıda sıralanan unsurların yanı son bir ay içerisinde yaptırılan iğneler gibi tedavi uygulamalarının da uzmanlarla paylaşılması gerekir. Buna ek olarak hastaların ameliyat öncesinde tıbbi geçmişlerini temsil eden dosyaların bir nüshasını yanlarında taşımaları da önerilir.
Bypass Ameliyatı Sonrası
Bursa Çekirge bypass ameliyatı tamamlandıktan sonra hastanın belirli bir süre boyunca yoğun bakımda tutulması gerekir. Bu sayede operasyonun uygulandığı kişinin temel yaşam fonksiyonlarının incelenmesi mümkündür. Ameliyat şekline göre müdahaleden sonra gerekli tetkiklerin tamamlanması ve yaraya pansuman yapılması da söz konusudur. Bununla birlikte hasta, durumuna göre 2-3 gün veya bir hafta kadar gözlemlenmesinin ardından taburcu edilebilir.
Bypass ameliyatı sonrası kişinin yaşam alışkanlıklarının köklü bir şekilde değiştirilmesi gerekir. Bu sayede hatalı beslenme ve egzersiz rutininin yeniden şekillendirilmesi mümkün olur. Aynı zamanda operasyondan sonra kalp sağlığını olumsuz yönde etkileyen alışkanlıkların sonlandırılması hedeflenir. Bu kapsamda operasyonun tamamlanmasını takip eden süreçte dikkat edilmesi gereken unsurlar aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- İlk iki ay boyunca hareketlerin kontrol altında tutulması önem arz eder. Bu noktada göğüs kemiğinin kesilmesiyle tamamlanan operasyonların ardından kaynama süresini geciktiren davranışlardan kaçınılması gerekir.
- Ameliyat sonrasında hastaların omuz seviyelerinin üzerinde olan nesnelere doğru uzanmamaları önerilir. Buna ek olarak kişilerin eğilirken bel bölgelerinden değil dizlerinden yardım almaları önemlidir.
- Hastaların oturdukları yerden kalkarken kol yerine bacak kaslarından yararlanmaları gerekir.
- Ameliyattan sonra yatış pozisyonlarına dikkat edilmesi de önem arz eder. Bu bağlamda genellikle sırtüstü şekilde uzanılması daha uygundur.
- Hastaların yataktan kalkarken de ilk olarak kenara doğru ilerlemeleri gerekir. Ardından dizler hafifçe bükülmeli ve dirseklerden alınan güçle vücut yukarıya itilmelidir. Kollar yan kısımda dururken bacakların yavaşça zemine doğru sallanması mümkündür. Daha sonra ise kısa bir süre oturulmalı ve baş dönmesi gibi durumlar önlenerek vücut dikleştirilmelidir.
- Operasyonun ardından dikkate alınması gereken hususlardan biri de uzman doktorlar tarafından reçete edilen ilaçların düzenli bir şekilde kullanılmasıdır. Bu kapsamda tıbbi takviyelerin tavsiye edilen dozlarda ve belirtilen zaman aralığında içilmesi oldukça önemlidir.
- Göğüs kemiğinin kesilmesiyle uygulanan operasyonların ardından temin edilen korsenin düzenli olarak takılması gerekir. Buna ek olarak öksürme ve hapşırma gibi durumlarda ilgili ürünün ön kısmı eller yardımıyla birleştirilmelidir.
Ameliyat sonrasında uzman doktorlar tarafından önerilen emboli engelleyici çorapların düzenli bir şekilde kullanılması da mühimdir. Geceleri çıkarılması mümkün olan ürünlerin gün boyunca takılmasında yarar vardır.
Bypass Ameliyatı Sonrası Evde Bakım Süreci
Bypass ameliyatı sonrası evde bakım sürecinin başarılı bir şekilde yönetilmesi de iyileşmeyi hızlandırır. Bu kapsamda yara bölgesine uzmanlar tarafından belirtildiği gibi düzenli olarak pansuman yapılmalıdır. Operasyonun ardından duş alınırken suyun ılık olmasına ve kesi uygulanan alana gelmemesine de dikkat edilmelidir. Bununla birlikte yaraların her gün gözlemlenmesi ve herhangi bir kızarıklık, şişlik, akıntı, kötü koku saptandığında uzmanlara başvurulması gerekir.
Ameliyat sonrasında evde bakım sürecinde ortaya çıkabilen diğer komplikasyonlar hakkında da bilinçli olunmalıdır. Bunlar arasında hastada kırıklık, terleme, ateş veya titreme gibi belirtilerin görülmesi yer alır. Söz edilen semptomlar ortaya çıktığı takdirde derhal operasyonu gerçekleştiren uzmana başvurulmalıdır.
Cerrahi müdahaleden sonra her gün düzenli olarak tartılmak ve kalp atış hızını kontrol etmek de önemli hususlar arasındadır. Bununla birlikte ayak ve bacaklarda ödem oluşumunun gözlemlenmesi gerekir. Gün içerisinde kısa süreli uyku istirahatinden kaçınılmasında da fayda vardır. Buna ek olarak beslenme rutinine aşağıda sıralanan yararlı gıdalar dahil edilmelidir:
- Kuru meyveler
- Bol miktarda sebze
- Lifli gıdalar
- Tahıl çeşitleri
- Beyaz et ürünleri
- Yeterli miktarda su
Bypass sonrasında beslenme düzenine eklenen gıdalar seçilirken kişinin tıbbi öyküsünün dikkate alınması mühimdir. Bu süreçte, Özel Aritmi İnegöl Hastanesi Beslenme ve Diyetetik bölümünden yararlanılarak kişiye özel beslenme programları oluşturulur. Özellikle diyabet gibi rahatsızlıklardan mustarip olan hastaların diyet listeleri doktorlar tarafından itinalı bir şekilde hazırlanır.
Bypass Ameliyatı Sonrası Kaç Yıl Yaşanır?
“Bypass ameliyatı sonrası kaç yıl yaşanır?” sorusuna; uzmanların uyarılarına dikkat edildiğinde kalbin uzun süre düzgün bir şekilde çalışması desteklenebilir, şeklinde yanıt verilebilir. Operasyonun ardından yaşam alışkanlıklarına yönelik önerilerin göz ardı edilmemesi önemlidir. Bu sayede ameliyattan sonra aynı problemin 8-10 sene içerisinde tekrarlaması önlenir.
Bypass Ameliyatının Riskleri
Bypass ameliyatı riskleri hastanın yaşı, cinsiyeti ve tıbbi öyküsü gibi faktörlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Kişinin önceden geçirmiş olduğu kalp rahatsızlıkları da operasyon sürecinde komplikasyonlara yol açabilen unsurlardandır. Bununla birlikte hastanın dolaşım veya diğer vücut sistemlerinde sorun bulunması riskler üzerinde etkilidir. Operasyona bağlı olarak gelişebilen olası komplikasyonlar aşağıdaki gibi sıralanabilir:
- Ameliyat esnasında veya sonrasında ortaya çıkan kanama
- Kalp yetersizliği ya da ani kriz
- Ritim bozukluğu
- Kalp zarında gelişen kalıcı sertleşme problemi
- Göğüsteki kesi yerinde oluşan enfeksiyon
- Kalp zarında kan birikmesi veya iltihaplanma görülmesi
- Akciğer enfeksiyonu ya da böbrek yetersizliği sorunları
- Damar alınan bacakta geçici veya kalıcı olarak ödem oluşması
- Akciğere pıhtı atması
- Göğüs kemiğine yerleştirilen tellere bağlı olarak rahatsızlık veya kaşıntı hissi oluşması
- Kesi bölgesinde kalıcı yara izi olması
- Unutkanlık veya net düşünmede zorluk yaşama
- Depresyon ve anksiyete gibi ruhsal sorunların gelişmesi
Yukarıda sıralanan komplikasyonlara ek olarak ameliyatın ardından çok düşük oranlarda da olsa felç ve can kaybı gibi durumlar ortaya çıkabilir. Operasyondan önce gerçekleştirilen tetkiklerin eksiksiz bir şekilde yapılması ise olası risklerin minimum düzeye indirilmesinde etkilidir.
Ameliyat planlanırken tıbbi geçmişe yönelik bilgilerin uzmanlara net bir şekilde sunulması da mühimdir. Bu sayede nadiren veya sıklıkla görülen komplikasyonların önlenmesi mümkün hale gelir.
Koroner Bypass Nedir?
“Koroner bypass ameliyatı ne demek?” sorusu; kalpte daralma oluşan kanalların farklı vücut bölgelerinden alınan damarlarla onarılmasıdır, şeklinde yanıtlanabilir. Bu kapsamda köprüleme tekniğinden yararlanılarak ilgili organa giden kan akışı düzenlenir. Operasyonun gerçekleştirilmesi için bacak gibi vücut bölgelerinden uygun olan toplardamarlar alınabilir. Koroner bypass müdahalesinde yaygın olarak tercih edilen ameliyat şekli ise göğüs kafesinin ön kısmının açılmasıdır.
Koroner Bypass Ameliyatı
Bursa Çekirge bypass ameliyatı olacak bir hastaya, günümüzde mevcut olan teknolojik gelişmeler sayesinde başarılı bir şekilde uygulanır. Operasyonun göğüs kafesinin ön kısmının açılması veya küçük kesilerle robot cihazlardan yararlanılması sonucunda tamamlanması mümkündür. Koroner bypass ameliyatının hangi yöntemle gerçekleştirileceğinin belirlenmesinde ise ön muayene süreci önem arz eder. Bu kapsamda operasyonun planlanmasında etkili olan tetkikler şu şekildedir:
- Detaylı kan tahlilleri
- EKO (ekokardiyografi) testi
- Efor raporu
- EKG (elektrokardiyografi) testi
- Kalp sintigrafisi
- Şah damarı ultrasonu
- Sanal (BT) anjiyo
Yukarıda sıralanan çeşitli tetkikler tamamlandıktan sonra hastaya uygun olan ameliyat şekli belirlenir. Buna ek olarak operasyon sürecinde uygulanması gereken diğer tedaviler üzerine planlama yapılması söz konusu olur. Ardından hasta, tercih edilen ameliyat şekline göre yaşam alışkanlıkları ve diğer hususlar hakkında bilgilendirilir.
Koroner Bypass Ameliyatı Aşamaları
Göğüs kafesinin ön kısmının açılmasıyla yapılan operasyonda ilk olarak kişinin genel anesteziyle uyutulması hedeflenir. Daha sonra hastanın solunum cihazına bağlanması gerekir. İlgili aşamayı takiben kişinin göğüs kafesinin ön kısmına kesi atılır. Ardından pompa sistemine bağlanan hastanın kalbi durdurulur. Bu süreçte organın temel fonksiyonlarını tıbbi cihazlar yardımıyla tamamlaması sağlanır.
Açık kalp ameliyatında koroner arterlere takılacak olan damarlar belirlenen vücut bölgesinden çıkarılır. Köprüleme işlemi tamamlandıktan sonra ise organın yeniden çalıştırılması söz konusudur. Operasyonun ilerleyen aşamalarında herhangi bir komplikasyon oluşmadığı takdirde kalp, akciğer pompasından ayrılır. Akabinde göğüs kemiğinin metal tellerle birleştirilerek kapatılması amaçlanır.
Diğer bir ameliyat tekniğinde ise vücut üzerine minimal boyutta kesi atılması hedeflenir. Bu kapsamda göğüs kafesinin ön kısmında açılan küçük deliklerden bypass işlemi tamamlanır. Tekniğin çalışan veya durdurulmuş durumdaki kalbe uygulanması mümkündür. Aynı zamanda kapalı bypass operasyonu klasik yöntemle veya robotik cihazlar yardımıyla tamamlanabilir.
Bypass Ameliyatı Ne Kadar Sürer?
“Bypass ameliyatı ne kadar sürer?” sorusuna; müdahale şekli ve tıkalı olan damarların sayısı gibi faktörlere göre değişir, yanıtı verilebilir. Bu bağlamda farklı kalp rahatsızlıklarının mevcut olmadığı vakalarda operasyonların 2-3 saatte tamamlanması mümkün hale gelir. Detaylı müdahalelerde ise daha uzun bir süreye ihtiyaç duyulabilir.
Koroner Bypass Ameliyatı Kimlere Uygulanır?
Bursa Çekirge bypass ameliyatı, Özel Çekirge Kalp ve Aritmi Hastanesi'nde Kalp ve Damar Cerrahisi bölümünde koroner arterlerin tıkanması veya daralması sonucunda kalbe düzenli bir şekilde kan gitmemesi durumunda uygulanır. Operasyonun daha önce benzer rahatsızlıklardan dolayı tedavi olmuş kişilerde gerçekleştirilmesi de mümkündür. Koroner bypass müdahalesinin uygulandığı hasta profillerinin ayrıntıları ise aşağıdaki gibidir:
- İlaç tedavisine rağmen süreklilik gösteren göğüs ağrısı şikayetiyle doktora başvuran kişiler
- Sol ana koroner arterinde darlık bulunan hastalar
- Birden fazla damarında tıkanıklık gelişenler
- Koroner arterlerde oluşan daralmadan dolayı kalp kaslarının gücünde bozulma görülen bireyler
Yukarıda sıralanan belirtilerin mevcut olduğu kişilere gerekli tetkikler uygulandıktan sonra müdahalenin planlanması mümkündür. Bu süreçte hastanın durumuna göre ameliyat şekli ve ek tedavi seçenekleri belirlenir. Ayrıca bypass müdahalesinde kullanılacak olan damarların hangi vücut bölümünden alınacağı da kararlaştırılır.
Koroner kalp rahatsızlıkları yaygın olarak yetişkinlik dönemlerinde görüldüğü için ilgili operasyon genellikle 40’lı yaşlardaki kişilere uygulanır. Gelişen teknolojiyle birlikte ortaya çıkan farklı bypass teknikleri ise cerrahi müdahalenin gerçekleştirilebildiği hasta profilini artırır. Bu kapsamda ilgili operasyonun gerekli görüldüğü takdirde genç bireylere uygulanması da mümkündür. Aynı zamanda 50-60 yaş üzeri hastalar da söz konusu cerrahi müdahaleyle tedavi edilebilir.
Bypass için Kullanılan Damarlar
Operasyon için kullanılan kanallar, vücudun farklı bölgelerinden alınan atar veya toplardamarları kapsar. Cerrahi müdahale planlaması yapılırken hastanın durumu ve mevcut hastalıkları gibi birçok faktör göz önünde bulundurulur. Bu sayede Bursa Çekirge bypass ameliyatı sürecinde kullanılacak olan damarların hangi vücut bölgesinden alınacağı belirlenir. Yapılan tetkikler çerçevesinde cerrahi müdahale sırasında yararlanılan kanalların çıkarılabildiği alanlar ise şu şekildedir:
- IMA (Internal Mamarian Arter), açık kalma oranının yüksekliği nedeniyle operasyonda en çok tercih edilen damarlardan biridir. Söz konusu yapı, göğüs kemiğinin hemen alt kısmında sağlı sollu olarak bulunur. Normal şartlarda memeyi besleyen damar, uygun görüldüğü takdirde koroner kanalların köprülenmesinde kullanılabilir.
- Bypass operasyonunda ön kolun dış kısmında yer alan atardamardan yararlanılması da mümkündür. Radial arter olarak adlandırılan yapı, vücuttaki önemli bir kanaldır.
- Operasyonda başvurulan bölgeler arasında bacaklar da ön plandadır. Bacak bölgesinde bulunan toplardamarlar literatürde “sfen ven” olarak geçer. Bu kapsamda bacaklardan çıkarılan kanallarla koroner artere köprüleme yapılması da başvurulan teknikler arasındadır.
- Bursa Çekirge ileçesinde hastanemizde bypass ameliyatı uygulanırken kullanılan damarların farklı vücut bölgelerinden alınması da mümkündür. Bunlar arasında mideyi besleyen gastroepiploik arter öne çıkar. Aynı zamanda inferior epigastrik kanal da köprüleme işlemi amacıyla çıkarılabilen yapılardandır.
Günümüzde bypass operasyonlarında kullanılabilen yapay damar teknolojisi henüz mevcut olmadığı için ameliyat sürecinde yukarıda sıralanan vücut bölgelerine başvurulur. Bu sayede bacak, göğüs veya kol gibi alanlardan çıkarılan kanallarla köprüleme işlemi tamamlanır. Buna bağlı olarak bypass ameliyatında kişinin kendi vücudunda bulunan atar veya toplardamarlardan yararlanılması söz konusudur.
Bypass Olacak Kişinin Yakınlarına Öneriler
Operasyona girecek olan hastaların yakınları cerrahi müdahalenin öncesi, gerçekleştirilme süreci ve sonrası hakkında bilgilendirilir. Bu sayede kişilerin yeniden düzenlenen yaşam alışkanlıklarına uyum sağlamaları desteklenir. Aynı zamanda hastaneden taburcu edilen bireylerin bakım süreçleri başarılı bir şekilde tamamlanabilir. Bu kapsamda bypass olacak hastaların yakınlarına sunulan öneriler aşağıdaki gibidir:
- Bireylerin operasyondan önce sağlıklı bir beslenme düzenine uyum sağlamaya teşvik edilmeleri önemlidir.
- Hastaların ağır egzersizler ve ani hareketler yapmamaları konusunda uyarılmaları gerekir.
- Operasyona girecek olan kişilerin yakınları, gerekli görüldüğü takdirde uzman doktorlara tıbbi öyküye yönelik olarak bilgi aktarmalıdır.
- Hastaların ameliyat sürecinden önce bilinçsiz bir şekilde ilaç kullanmaları önlenmelidir.
- Bireylerin alkol ve sigara gibi zararlı ürünlere teşvik edilmemesi gerekir.
- Operasyon sürecinde gereksinim duyulabildiği için ameliyattan önce kan bağışı yapılması amacıyla uzmanlara danışılmasında yarar vardır.
- Cerrahi müdahale sonrasında ise kişinin iyileşme sürecini hijyenik ve konforlu bir ortamda geçirmesine özen gösterilmelidir.
Bursa Çekirge kalp ve aritmi hastanesi bypass ameliyatı süreci tamamlanırken hastanın psikolojik açıdan desteklenmesi de önem arz eder. Bu kapsamda bireylerin depresyon ve anksiyete bozukluklarına karşı uzman yardımı almaları sağlanabilir. Aynı zamanda hastaların yakınları tarafından ameliyat öncesi ve sonrasında psikolojik olarak rahatlatılmaları da önemlidir. Böylece bireylerin operasyon sürecine dair kaygı ve endişe duymalarının önüne geçilebilir.
Bursa Çekirge Kalp ve Aritmi Hastanesi Bypass Ameliyatı
Hastaların durumu ve rahatsızlığın şiddeti tespit edildikten sonra operasyonun hangi tekniklerle tamamlanacağı detaylı bir şekilde planlanır. Özel Çekirge Kalp ve Aritmi Hastanesi bünyesinde hizmet veren uzman doktorlar, gelişmiş teknolojik cihazlar yardımıyla koroner bypass ameliyatını profesyonel bir şekilde gerçekleştirir. Bursa çekirge bypass ameliyatı için kalp ve damar cerrahisi bölümündeki uzman hekimlerimiz ile sağlığınıza kavuşmanız için elimizden geleni yapmaktayız.
Bypass ameliyatı olanların yorumları da incelendiği takdirde cerrahi müdahalenin damarlarda gelişen daralma ve tıkanıklık gibi sorunlara etkili bir çözüm sunduğu ifade edilebilir. Ayrıca operasyon sayesinde farklı kalp rahatsızlıklarının oluşmasının önlenmesi ve kişinin yaşam kalitesinin artırılması da mümkündür.
Ara 16 2024